2021.03.17 Dzień Piekarzy i Cukierników

15 marca obchodziliśmy Dzień Piekarzy i Cukierników. Większość z nas to zdecydowanie łasuchy, które raz na jakiś czas lubią pozwolić sobie na zjedzenie wspaniałego ciasta, kremów czy innych przysmaków. Faktycznie, od czasu do czasu taka przyjemność nie wpłynie negatywnie na nasze zdrowie czy sylwetkę. W związku z pandemią niestety nie mogliśmy udać się do ciastkarni czy piekarni. Nasze zaproszenie przyjęła Pani Beata Magiera – właścicielka Ciastkarni „Jaś” w Chełmcu. „Na czym polega praca piekarza i cukiernika?, Jak powstają torty?, Z czego są zrobione bułki i pączki? Jak są robione ciastka?” – na te i wiele innych pytań, dzieci z klasy Ia i Ib znają już odpowiedzi.

17 marca pierwszaki wzięły udział w zajęciach edukacyjnych, gdzie w ciekawy i praktyczny sposób zostały zapoznane z pracą piekarza, cukiernika i procesem powstawania oraz wypieku tortów. Na początku pan dyrektor Paweł Łabuda przywitał wszystkich uczestników „wypieków”, a w szczególności panią Prezes Ciastkarni „Jaś” panią Beatę Magierę i wyraził słowa podziękowania zarówno pani Beacie za poświęcenie czasu i wiedzy, jak również wychowawcom klas za podejmowanie takich działania na rzecz klasy. Główną atrakcją była wspólna praca z przybyłym gościem. Dzieci nadziewały ciasteczka kremem czekoladowym - wyciskanie kolorowych mas sprawiało dzieciom niebywałą przyjemność, a możliwość kosztowania wszystkiego co znalazło się na stole było świetną zabawą. W końcu nadszedł czas na najbardziej oczekiwaną przez dzieci atrakcję - rozpoczęło się dekorowanie pierników i ciasteczek! Ogromna ilość ozdób: kolorowych perełek, posypek, czekoladowych gwiazdek, ozdób marcepanowych oraz jadalnego brokatu i pisaków - to było prawdziwe szaleństwo! 
Dzieci dekorowały pierniczki według własnych pomysłów, tworzyły własne ozdoby z kolorowej masy. Na zakończenie każdy uczeń otrzymał w prezencie od pani Beaty upieczoną specjalnie na tę okazję babeczkę. W imieniu swoim oraz dzieci, bardzo serdecznie dziękujemy za poświęcony nam czas oraz bardzo miłe przyjęcie. Wszyscy jesteśmy pod wrażeniem umiejętności i zdolności cukierniczych wszystkich pracowników.

Organizatorzy:

mgr Bożena Potoczek

mgr Monika Ledniowska

 

 

Galeria zdjęć

DSC00001.JPG
DSC00002.JPG
DSC00006.JPG
DSC00007.JPG
DSC00011.JPG
DSC00012.JPG
DSC09987.JPG
DSC09990.JPG
DSC09991.JPG
DSC09992.JPG
DSC09994.JPG
DSC09995.JPG
20210317_103938.jpg
20210317_104125.jpg
20210317_104605.jpg
20210317_105215.jpg
20210317_105517.jpg
20210317_111439.jpg
20210317_111537.jpg
20210317_111608.jpg
20210317_111746.jpg
20210317_112722.jpg
20210317_113206.jpg
20210317_113736.jpg
20210317_114525.jpg
20210317_115030.jpg
20210317_103547.jpg
20210317_111000.jpg
DSC00015.JPG
DSC00017.JPG
DSC00019.JPG
DSC09969.JPG
DSC09975.JPG