Nie jest tajemnicą, że o zdrowie trzeba dbać całe życie. Nawyki wypracowane w czasach dzieciństwa, opłacą się w późniejszych latach. Podstawą jest zbilansowana dieta, bogata w owoce i warzywa. Zawierają one bowiem witaminy oraz pierwiastki, które wspomagają pracę całego naszego organizmu. W październiku swoje święto obchodzą właśnie warzywa i owoce. Dlaczego warto je celebrować? Ponieważ często zapominamy, że codzienna dieta powinna obfitować w te produkty i należy po nie sięgać jak najczęściej, nie tylko od święta. Światowy Dzień Owoców i Warzyw był w klasach pierwszych nie tylko pretekstem do rozmów na temat zdrowego odżywiania, roli owoców i warzyw w codziennej diecie człowieka, ale również był doskonałą okazją do zrobienia fantazyjnych kanapek i słodkich, owocowych szaszłyków. Dzieci przygotowały się do tego zadania solidnie. Każde przyniosło z domu warzywa i owoce oraz potrzebne akcesoria. Po umyciu rąk uczniowie wykonali kolorowe kanapki i szaszłyki. Podsumowaniem naszych działań była wspólna degustacja. Okazało się, że dzieci jednak lubią warzywa i owoce, a najlepiej smakuje to, co zrobione jest własnoręcznie.
Była to wspaniała zabawa i zarazem okazja do samodzielnego przygotowania pysznego i zdrowego posiłku.
Było smacznie, zdrowo i kolorowo!
Organizatorzy:
mgr Bożena Potoczek
mgr Anna Łatka
mgr Monika Ledniowska