Po raz pierwszy w szkolnej świetlicy odbyły się zajęcia kulinarne, które miały na celu integrację dzieci, naukę poprzez zabawę oraz poznawanie nowych smaków. Październik to miesiąc, w którym obchodzony jest Światowy Dzień Chleba oraz Dzień Dyni. Najpierw zajęcia sensoryczne pozwoliły uczniom poznać różne rodzaje zbóż i dyni. Później świetliczaki ugotowały zupę dyniową i zrobiły własnoręcznie ciasto na proziaki, które potem upiekły. Chętne osoby pokroiły warzywa niezbędne do przygotowania zupy. Następnie dzieci połączyły wszystko w garnku, podsmażyły, ugotowały a na koniec zblendowały. Uczniowie zaprosili na degustację Dyrektora szkoły Pana Pawła Łabudę oraz Panią Dyrektor Lidię Zbieg, którzy podziękowali za zaproszenie i z ochotą spróbowali dania przygotowanego przez dzieci. Puste miseczki świadczą o tym, że było pysznie i smacznie.
Zajęcia przeprowadziły:
mgr Ilona Dudczak
mgr Anna Kołbon