2025.10.08 Dzień Ziemniaka

W świetlicy szkolnej odbyły się wyjątkowe zajęcia z okazji Dnia Ziemniaka. Była to doskonała okazja, aby w niecodzienny i ciekawy sposób poszerzyć wiedzę oraz wspólnie spędzić czas. Naszym szczególnym gościem była pani Agata Kwit z Gospodarstwa Edukacyjnego w Zielonym Gaju, która w niezwykle interesujący sposób przedstawiła dzieciom tematykę związaną z ziemniakiem. Uczniowie dowiedzieli się, skąd pochodzi ta popularna roślina, poznali jej różne odmiany i ich zastosowanie w kuchni. Pani Agata zwróciła uwagę na bogaty skład odżywczy ziemniaków, dzięki któremu są one ważnym elementem codziennej diety. Nie zabrakło również rozmowy o różnorodnych potrawach ziemniaczanych, które goszczą na naszych stołach – od klasycznego purée i frytek, aż po bardziej wyszukane dania. Część praktyczna zajęć była równie pasjonująca. Dzieci miały możliwość przyjrzenia się procesowi uprawy ziemniaka, a następnie samodzielnie przygotowały faszerowane pieczone ziemniaki. Do degustacji uczniowie zaprosili Dyrektora szkoły Pana Pawła Łabudę, oraz Panią Dyrektor Lidię Zbieg. Nie brakowało przy tym radości i kulinarnej kreatywności. Dodatkową atrakcją były zajęcia plastyczno-techniczne, podczas których uczniowie wykonali wesołe jeżyki z ziemniaków oraz wykonanie pieczątek. Ta forma pracy pozwoliła połączyć zdobytą wiedzę z twórczą zabawą i rozwijaniem zdolności manualnych.

Nauczyciele świetlicy

 

Galeria zdjęć

_OIwSoXm (Copy).jpg
1mqwWo_P (Copy).jpg
2mg999V0 (Copy).jpg
4tVwWsCi (Copy).jpg
5_H34pIC (Copy).jpg
a48f_Ol2 (Copy).jpg
a-xcufgE (Copy).jpg
biIBiTSe (Copy).jpg
Dg3VfdSr (Copy).jpg
DpgJWW_N (Copy).jpg
FOLLCQV1 (Copy).jpg
GqRSCbaO (Copy).jpg
gRkOPRKh (Copy).jpg
h7Hh98Qp (Copy).jpg
Hn3w_HU6 (Copy).jpg
iH21Y-VU (Copy).jpg
kA176JS3 (Copy).jpg
LJu-MiNj (Copy).jpg
-MGRGnAD (Copy).jpg
rAWe-uL9 (Copy).jpg
TPSkbuw2 (Copy).jpg
tWXS6jII (Copy).jpg
w0z6f1ll (Copy).jpg