
W naszej świetlicy odbyły się zajęcia z okazji Dnia Marchewki. Była to doskonała okazja, by w ciekawy i smakowity sposób porozmawiać o zdrowym odżywianiu oraz o tym, jak ważne miejsce w naszej diecie zajmują warzywa. Na początku dzieci wysłuchały krótkiej pogadanki o marchewce – skąd pochodzi, jak rośnie i jakie ma właściwości. Dowiedziały się, że marchewka jest bogata w witaminę A, która wspiera wzrok, wzmacnia odporność i pomaga w utrzymaniu zdrowej skóry. Rozmawialiśmy również o tym, w jakich potrawach można ją wykorzystać – od surowych przekąsek, przez zupy, po pyszne ciasta marchewkowe. Kolejnym punktem zajęć było wspólne przygotowanie soku marchewkowego. Dzieci z dużym zaangażowaniem obierały i kroiły marchewki, a następnie obserwowały, jak z warzyw powstaje zdrowy i smaczny napój. Degustacja babeczek marchewkowych i świeżo wyciśniętego soku była prawdziwą ucztą – wszyscy zgodnie stwierdzili, że sok marchewkowy to samo zdrowie! Uczniowie wykonali również prace plastyczne m.in. wykonali kolorowe marchewki z papieru oraz stworzyli pluszowe warzywa. Dzieci poczęstowały świeżo przygotowanym sokiem marchewkowym Pana Dyrektora Pawła Łabudę oraz Panią Dyrektor Lidię Zbieg, którzy z uśmiechem przyjęli zaproszenie do wspólnej degustacji. Była to chwila pełna radości i dumy z własnej pracy. Na zakończenie wspólnie podsumowaliśmy zajęcia, przypominając, jak ważne są warzywa w codziennym jadłospisie. Dzień Marchewki był pełen radości, zabawy i nowych doświadczeń.
Nauczyciele świetlicy