„Jedz owoce i warzywa,
będziesz zdrowy niczym ryba!”
Stałym elementem działań wychowawczo-profilaktycznych w naszej szkole są działania prozdrowotne. Mają one różną formę od zajęć edukacyjnych poświęconych zdrowiu, poprzez projekty, wycieczki i konkursy.
Pierwszą wycieczkę edukacyjną związaną z projektem „Jestem przyjacielem przyrody” związanym z Modelową Szkołą mamy za sobą, czas na działania praktyczne… a dokładniej – na zajęcia kulinarne.
Sezon na pyszne owoce trwa! Postanowiliśmy więc wykorzystać ten fakt i przyrządzić pyszne i zdrowe sałatki owocowe. Dzieci klas drugich wykazały się dużą pomysłowością w doborze składników - kierując się indywidualnymi upodobaniami smakowymi.
Nim jednak przystąpiły do pracy, wychowawczynie przypomniały uczniom o zasadach higieny i przestrzeganiu bezpieczeństwa podczas pracy (w związku z pandemią dzieci nie mogły dzielić się owocami i pożyczać akcesoriów kuchennych), a następnie wszyscy opowiedzieli o kolejnych czynnościach podczas przygotowywania sałatki owocowej.
Po starannym umyciu rączek i przygotowaniu stanowisk pracy wszyscy zabrali się do pracy. Po przyrządzeniu sałatki dzieci z wielkim apetytem przystąpiły do jej degustacji. Po minach dzieci można było wywnioskować, że zrobiony przez nie deser owocowy bardzo im smakował. Niezjedzoną część zapakowały do pojemniczków, aby w domu poczęstować swoich rodziców.
Przyrządzenie sałatki dało dzieciom wiele satysfakcji jednocześnie uświadamiając jak ważną rolę odgrywają witaminy we właściwym funkcjonowaniu organizmu. Sałatki smakowały wyśmienicie – nie wiemy, czy dlatego, że owoce były pyszne, czy dlatego, że sami je przyrządziliśmy?
Organizatorzy:
B. Potoczek
M. Ledniowska